Aktualności Doradcy Smaku

original

Odc. 58: Warzywa faszerowane

Składniki na 2 porcje:

300 g mięsa wieprzowego
1 pomidor
1 bakłażan
1 cukinia
2 szalotki
Przyprawa do mięsa mielonego Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Oliwa z oliwek
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

 

1

Bakłażana i cukinię kroimy na duże kawałki, pomidora na dwie połówki.

 

2

Z każdego kawałka cukinii, bakłażana...

 

3

...i pomidora wydrążamy miąższ tak, żeby powstały „miseczki” i odkładamy.

 

4

Wydrążone kawałki cukinii i bakłażana układamy w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą...

 

5

...i wstawiamy do piekarnika nastawionego na ok. 180 – 190 stopni C. Pieczemy tak długo aż bakłażan będzie miękki. Po tym czasie dodajemy połówki pomidora i pieczemy kilka minut.

 

6

Powstałe podczas przygotowania warzywnych miseczek skrawki warzyw drobno kroimy, mieszamy.

 

6

Dodajemy drobno posiekaną szalotkę, przyprawiamy solą i papryką.

 

7

Całość smażymy na rozgrzanej oliwie powoli tak, by woda odparowała. Gdy farsz się zagęści i zarumieni, wykładamy do osobnej miseczki i pozwalamy ostygnąć.

 

8

Do miski wkładamy mięso wieprzowe. Przyprawiamy solą, przyprawą do mięsa mielonego.

 

9

Dodajemy jajko, mieszamy i ugniatamy.

 

10

Dodajemy ostudzone smażone warzywa i wszystko mieszamy.

 

11

Z piekarnika wyjmujemy podpieczone warzywa, faszerujemy je i układamy z powrotem w naczyniu.

 

12

Podlewamy je delikatnie wodą, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy ponownie do piekarnika. Pieczemy ok. 15 – 20 minut.

 

13

Po upływie tego czasu faszerowane warzywa układamy na talerzach, skrapiamy odrobiną oliwy, dekorujemy i podajemy! Bon apetit!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz