Aktualności Doradcy Smaku

original

Odc.19: Śledź marynowany Escabeche

Składniki:
200 g śledzia marynowanego w oleju
6 ząbków czosnku
100 ml oliwy
3 łyżki puree pomidorowego
Papryka ostra mielona Prymat
Liść laurowy Prymat
40 ml czerwonego octu winnego
40 ml wytrawnego białego wina
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

 

Śledzia kroimy na dość duże kawałki.

 

Aby przygotować marynatę na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, siekamy drobno czosnek i smażymy na małym ogniu przez ok. 1,5 minuty.

 

Następnie dodajemy puree pomidorowe,

 

... dolewamy wino i odrobinę octu.

 

Doprawiamy szczyptą soli i pieprzem, dodajemy liść laurowy i odrobione papryki ostrej, mieszamy. Dusimy na małym ogniu przez 10-15 min.

 

W międzyczasie przygotowane śledzie wkładamy do lodówki.

 

Na koniec do marynaty dodajemy niewielką ilość oleju. Przekładamy marynatę do wystudzenia, a później na 5 minut do lodówki.

 

Schłodzone śledzie i marynatę wyciągamy z lodówki i jeżeli będziemy podawać od razu, to wykładamy śledzie z marynatą na talerze, a jeżeli potrawa ma być na później to wkładamy śledzie do marynaty i dajemy z powrotem do lodówki.

 

Bon apetit. 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz