Aktualności Doradcy Smaku

original

Odc.16: Łopatka jagnięca z czarnymi i zielonymi oliwkami

Składniki:
1 łopatka jagnięca
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 obrane ze skóry pomidory
50 g Oliwek czarnych Smak
50 g Oliwek zielonych Smak
20 g koncentratu pomidorowego
olej
30 ml białego wytrawnego wina
1 szklanka wody
mąka
Tymianek Prymat
Przyprawa do gulaszu Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

 

Łopatkę bez kości przyprawiamy solą i pieprzem.

 

Cebule i czosnek kroimy w kostkę, a następnie smażymy na odrobinie oleju. Obrane ze skóry pomidory kroimy na kawałki.

 

Gdy cebula zacznie się rumienić, a patelnia będzie dobrze rozgrzana dodajemy mięso. Przyprawiamy tymiankiem.

 

Gdy mięso ładnie się zrumieni dolewamy wino, ...

 

...oprószamy mąka ...

 

...i dodajemy pomidory.

 

Na koniec dolewamy 1 szklankę wody.

 

Łopatkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy przyprawą do gulaszu.

 

Do pozostałego na patelni sosu dodajemy pół łyżki koncentratu pomidorowego i mieszamy. Mięso polewamy przygotowanym sosem i wkładamy do nagrzanego do 180-190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut w zależności od wagi mięsa.

 

Po wyjęciu z piekarnika, przelewamy pozostały sos do rondla, dodajemy oliwki i mieszamy.

 

Łopatkę kroimy na plastry.

 

Wykładamy na półmisek i polewamy sosem. Bon apetit. 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz