Aktualności Doradcy Smaku

original

Odc. 6. Kotlet cielęcy z sosem tartare

 

Oto ciekawa alternatywa dla naszego tradycyjnego schabowego. Oczywiście jak zawsze szybko i smacznie. Zachęcamy do wypróbowania :).

 

 

Składniki:
600 g udźca cielęcego
Bułka tarta Prymat
1 jajko
olej
masło
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat


Sos Tartare:
300 ml majonezu
20 g Ogóreczków konserwowych Smak
1 cebula
1 pęczek natki pietruszki
2 ugotowane żółtka
1 łyżeczka Musztardy rosyjskiej Prymat
Chili pieprz cayenne Prymat
Sól morska Prymat

 

Na początku przygotowujemy sos. Cebulę i ogórka drobno kroimy, ...

 

... żółtka rozgniatamy widelcem i mieszamy z majonezem. 

 

Dodajemy odrobinę posiekanej świeżej natki pietruszki...

 

... oraz musztardę. 

 

Doprawiamy szczyptą soli i pieprzem cayenne. 

 

Następnie lekko rozbijamy kotlety cielęce, solimy i pieprzymy,...

 

...a następnie obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. 

 

Na rozgrzanej  patelni z  masłem i olejem smażymy kotlety przez około 2-3 minuty z każdej strony.

 

Podajemy z sosem tartare. Bon apetit.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz