Aktualności Doradcy Smaku

prymat-4.2013111432

Majówka

Długi weekend majowy uznawany jest w Polsce za otwarcie sezonu grillowego. Często wyjeżdżamy wówczas na działki lub wystawiamy stoły do przydomowych ogródków, gdzie w towarzystwie rodziny i znajomych delektujemy się świeżym powietrzem i przysmakami z grilla. Na ruszt najlepiej wrzucić odpowiednio doprawione i zamarynowane mięso, a jako dodatek przygotować wiosenne sałatki z oryginalnymi sosami. To od naszej wyobraźni zależy, jakie potrawy zdecydujemy się upiec na grillu – doskonale smakować będą: kiełbaski, mięso, ryby, warzywa oraz pieczywo. Smakowita uczta grillowa z pewnością zapewni osiągnięcie towarzyskiego sukcesu.

 

Czy wiesz że ?

Największy na świecie grill ważył 2 tony i miał 5 metrów długości. Zmieściłoby się na nim tysiąc kiełbasek. Został przygotowany na zamówienie firmy zajmującej się organizacją weselnych przyjęć.

 

Szaszłyki z wieprzowiny aromatyzowane kolendrą podane z sałatką z cebuli i papryki

 

Składniki dla 4 osób:

800 g udźca wieprzowego

1 cebula

2 łyżki oliwy z oliwek

Przyprawa do mięsa mielonego Prymat

1 mały pęczek kolendry

Sól czosnkowa Prymat do smaku

 

Sos:

200 ml jogurtu naturalnego

100 ml jogurtu greckiego

1 świeży ogórek

1 op. tzatziki - pikantny sos czosnkowy Prymat

Kilka gałązek świeżej mięty

 

Sałatka:

1 cebula

2 kolorowe, oczyszczone papryki

1 ogórek kiszony

3 łyżki oliwy z oliwek

Sos polski Prymat

Grubo mielony czarny pieprz Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na małe kawałki, a następnie dwukrotnie zmielić. Obraną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na gorącej oliwie, pod koniec dodając posiekaną kolendrę. Zmielone mięso przełożyć do miski, dodać wystudzoną cebulę, przyprawę do mięsa mielonego Prymat i odrobinę soli czosnkowej do smaku. Mięso wyrobić na gładką, jednolitą masę, uformować z niego walcowate kotleciki o długości około 5 cm, a następnie nadziać je na wykałaczki i odstawić na godzinę do lodówki.

W międzyczasie przygotować sos: połączyć oba jogurty, dodać obranego i startego ogórka, tzatziki – pikantny sos czosnkowy oraz posiekaną miętę.

Cebulę pokroić w piórka i sparzyć. Paprykę upiec na grillu, a następnie obrać ze skóry i pokroić w paski. Ogórka obrać i pokroić w plastry. Warzywa połączyć, dodać oliwę wymieszaną z sosem polskim Prymat i doprawić do smaku grubo mielonym czarnym pieprzem. Szaszłyki grillować przez około 10 minut. Podawać z przygotowanym wcześniej sosem oraz kolorową sałatką.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz