Aktualności Doradcy Smaku

original

Doradca Smaku II, odc.8: De Volaille według Michela

 

 

Pierwszy w historii kotlet de Volaille powstał podobno na dworze cara Aleksandra I. Stamtąd przywędrował do Polski, gdzie zadomowił się na stałe. Szczególnie lubiany i często przygotowywany był w okresie karnawału. Mówi się nawet, że największą popularnością cieszył się u nas właśnie w czasach PRL-u, kiedy to królował na wszystkich zabawach karnawałowych.

Jego soczysty smak zawdzięczamy nadzieniu w postaci masła z pietruszką. To najbardziej klasyczna wersja, która często jest urozmaicana różnymi dodatkami. Bardzo często bowiem w polskiej kuchni spotkać się można z różnymi wariantami tego popularnego dania. Dzisiejszy przepis to kombinacja różnych smaków i ciekawej techniki. Wśród dodatków pojawi się między innymi łagodna w smaku musztarda, ser żółty, szynka i oczywiście masło z pietruszką. Smażony i pieczony jednocześnie w piekarniku nabierze niezwykłej soczystości. Zapraszamy do wypróbowania "De Volaille według Michela"!

 

14

De Volaille według Michela

 

10

Zapraszamy na Konkurs "Odkryj smak odcinka"

Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    To raczej gordon blue a nie de Volaille
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    @Anonim W programie został przygotowany de Volaille wg. Michaela. Dlatego różni się on od klasycznego przepisu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    anna300

    musi byc smaczny
  • 0
    11220927_980910075286407_6007079164854221681_n1
    Opublikowano

    Marta1

    ale musi być pyszny choć wolę bardziej klasyczny:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Lidka19880

    próbowałam i polecam ;-)

Dodaj komentarz