Aktualności Doradcy Smaku

original

Gadżetomania: Patelnia ceramiczna

Patelnia ceramiczna to ostatni hit w tej materii po długo królującym teflonie. Urok patelni ceramicznej tkwi w jej estetycznym wyglądzie. Doskonale gładka powłoka zapobiega przywieraniu i prezentuje się zawsze jak nowa. Zwykle patelnie ceramiczne maja białą powłokę (ale może dostępne są w klasyczny grafitowym kolorze, która prezentuje się wyjątkowo estetycznie. Plusem powłoki ceramicznej jest większa odporność na uszkodzenia niż w przypadku teflonu, który łatwo zedrzeć. Używając patelni ceramicznej, można zapomnieć o drewnianych łopatkach, które obowiązują bezwzględnie w przypadku smażenia na teflonowej patelni. Ponadto nic do niej nie przywiera, zatem jej umycie jest banalnie proste.  Jest to o tyle ważne, że takiej patelni nie należy myć w zmywarce, ponieważ ceramiczna powłoka może stracić swoje właściwości.

 

 

Warto wiedzieć, że patelnia ceramiczna musi się dobrze nagrzać, wówczas smażone potrawy nie przywierają. Ponadto na patelni ceramicznej można smażyć bez tłuszczu lub z jego niewielką ilością, co dla liczących kalorie i dbających o sylwetką ma ogromne znaczenie.

 

A Wy jakiej patelni używacie? Jakie macie opinie na temat patelni ceramicznej, faktycznie jest taka dobra?

 

Nasze przepisy z wykorzystaniem patelni ceramicznej:

Medaliony z polędwicy wołowej

Polędwica wołowa marynowana podana z borowikami z masłem cytrynowym i ziołowym

Burgery drobiowe

Komentarze

  • 0
    11220927_980910075286407_6007079164854221681_n1
    Opublikowano

    Marta1

    Czy ktoś z was ma taką patelnie ? jak się na niej smaży ??
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    mam taką ale czy ona jest taka rewelacyjna jak dla mnie nie .
  • 2
    dsc04136
    Opublikowano

    2milutka

    ja też posiadam i nie zamienię na żadne inne są rewelacyjne!
  • 2
    original
    Opublikowano

    ao_12

    mam i jestem z niej zadowolona, lepsza od teflonowej
  • 2
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    naparwdę lepsza od teflonowej ? to Drogi Doradco prosimy ją w sierpniu do katalogu dodać ;)
  • 0
    to4-8
    Opublikowano

    Mniam

    Mam ceramiczną. Byłam z niej zadowolona, ale bardzo się porysowała. Tylko, że nie wiedziałam, że nie wolno myć jej w zmywarce!!!Może dlatego się tak zniszczyła.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Cynowa_Beata

    Mam taką patelnie i przez pierwsze intensywne miesiące rzeczywiście nic nie przywierało, teraz boje się jej używać bo okropnie przywiera, nie wiem co zrobiłam źle, może się przegrzała, używałam tylko drewnianych łopatek ale mimo to się porysowała, ale przynajmniej nie odchodzi jak teflon. Zastanawiam się nad zakupem nowej i mam dylemat jaka teraz wybrać.
  • 0
    original
    Opublikowano

    lee-aa

    Przymierzam się właśnie do kupna patelni ceramicznej. Dotychczas używałam patelni żeliwnych - bardzo polecam, aczkolwiek są naprawdę ciężkie i markowych teflonowych - odpowiednio pielęgnowane nie niszczyły się. Fajnie by było dowiedzieć się, w jaki sposób wybierać patelnie ceramiczne.
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Używam patelni ceramicznej od pół roku i byłam nią zachwycona, ale od pewnego czasu coś się z nią podziało i jedzenie zaczyna przywierać, czasem nawet lekko się przypalać :( powłoka nie jest uszkodzona i w sumie to nie wiem co się stało i dlaczego, zawsze używałam odrobiny tłuszczu (bałam się nie dać go wogólę, że patelnia spali się) Nie wiem czy jest jakiś sposób na to czy tylko kosz na śmieci?
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Jakiej firmy są te patelnie?
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    TA, rysuje się jak teflon bez drewnianych sztucy się nie uniknie

Dodaj komentarz