Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

drozdżowe bułki z powidłami śliwkowymi

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

powidła śliwkowe
400 gram
mleko
400 mililitrów
jajko
2 sztuki
mąka
1 kilogram
cukier
400 gram
drożdże
70 gram
masło roztopione
7 łyzek

Przepis i sposób przygotowania na: drozdżowe bułki z powidłami śliwkowymi

Przygotować rozczyn z drożdży i części ciepłego mleka, dodać mąki i cukru, po 2 łyzki. Pozostawić do wyrośnięcia. Utrzeć jajka z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka i zarobić dość gęste ciasto. Gdy wszystkie składniki połączą się, dodać stopiony tłuszcz Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. z wyrośnietego ciasta odrywamy po kawałku, robimy kulki, rozpłaszczamy , na każdą dodajemy powidła formujemy bułeczki, pieczemy 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 13.01.2013 11:38
bardzo smaczne;)
Małgorzata113 01.02.2011 09:46
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak