Sposób przygotowania

mąkę przesiać,dodać cukier i margarynę posiekać nożem,aż powstaną grudki,wbić jajko i dolać 2łyżki lodowatej wody zagnieść ciasto uformować kulę zawinąć i odstawić do lodówki na 30min.dynię pokreoić oczyścić z pestek,miąższ odkroić od skórki i pokroić na kawałki,włozyć di garnka wlać śmietanę zagotować po czym zmniejszyć ogień i dusić 10min.dolać syrop klonowy lub miód zmiksować na gładką masę,wymieszać ze skórką cytrynową i cynamonem,wystudzić,ciasto cienko rozwałkować i wylepić spód i brzegi wysmarowanej formy do tarty ponakłuwać widelcem i upiec w temp.200st.ok.15min.wystudzoną masę budyniową wymieszać z proszkiem budyniowym i pozostałymi jajkami,wylać na podpieczonym spodzie i wstawić do piekarnika na 175st.piec ok.40min.gotowe ciasto posypać pistacjami i udekorować melisą.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Motorek

    smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !