Sposób przygotowania

Mąkę, proszek do pieczenia, margarynę i smalec posiekać nożem. Żółtka roztrzepać z cukrem pudrem i waniliowym. Dodać do mąki. Dodać też śmietanę i zarobić kruche ciasto. Podzielić go na dwie części i wyłożyć na dwie blaszki 24x42 cm (jeśli mamy od razu dwie, jeśli nie to pojedynczo), posmarowane i wyłożone papierem.

Warstwa sezamowa:
15 dag sezamu
2 łyżki płynnego miodu
10 dag margaryny
1/4 szklanki cukru
wszystkie składniki mieszamy i zagotowujemy. Lekko przestudzone wykładamy na jedno kruche ciasto i pieczemy w temp. 180 stopni, około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy z pieca i po przestudzeniu wyjmujemy za pomocą dwóch tacek.

warstwa kokosowa:
6 białek (z ciasta kruchego)
1/2 szklanki cukru
10 dag kokosu
1 słoik powideł lub dżemu z czarnej porzeczki
Białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy kokos, mieszamy. Drugie kruche ciasto smarujemy powidłami lub dżemem, nakładamy masę kokosową i pieczemy tak jak pierwsze ciasto.

Składniki na ciasto kruche II
20 dag maki
1/4 szklanki cukru pudru
5 dag margaryny
2 żółtka
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka sody
Z podanych składników na ciasto kruche II wyrobić ciasto i rozłożyć na blaszce (tak jak I ciasto).

Warstwa orzechowa:
20 dag krojonych orzechów włoskich
10 dag margaryny
1/2 szklanki cukru
3 łyżki płynnego miodu

Składniki wymieszać i podgrzać. Ciepłe wyłożyć na ciasto kruche i upiec tak jak ciasto I.
Masa I
15 dag chałwy waniliowej
3/4 kostki margaryny
2 łyżki miodu
Wszystkie składniki rozpuścić w garnku, cały czas mieszać, ale nie wolno zagotować. Po rozpuszczeniu zestawić z pieca cały czas mieszać, aż do zgęstnienia. Wyłożyć na ciasto z sezamem, wstawić do lodówki.

Masa II
1/2 l mleka
1 budyń kokosowy
2-3 łyżki cukru
3/4 szklanki mleka
1 kostka tłuszczu (masło+margaryna)
10 dag wiórków kokosowych
Na 1/2 l mleka i 2-3 łyżkach cukru ugotować budyń - ostudzić. Zagotować 3/4 szklanki mleka i sparzyć nim kokos - ostudzić. Masło i margarynę utrzeć, powoli dodawać ostudzony budyń i kokos. Można dodać kieliszek spirytusu.
Przelożenie:
Ciasto z sezamem i chałwą - ciasto z orzechami - masa kokosowa (odłożyć kilka łyżek na górę) - ciasto z kokosem - reszta masy - dekoracja
Ciasto im dłużej leżakuje, tym jest lepsze. Najlepiej jest, kiedy upieczemy go na 2-3 dni wcześniej. Wówczas wymieszają się wszystkie jego smaki.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !