Przepis i sposób przygotowania na: Migdałowiec z toffi
Do garnuszka dać cukier, miód, masło i mleko - całość wymieszać i podgrzewać na wolnym ogniu. Dodać płatki migdałowe, zamieszać i lekko podsmażyć, około 2-3 minuty (cały czas mieszać i uważać by nie przypalić). Do wyłożenia na ciasto masa powinna być jeszcze ciepła, gdyż później trudniej będzie ją rozłożyć.
Masa śmietanowa I
1/2 litra śmietany 36% (ew.30%)
3 łyżeczki żelatyny
cukier puder do smaku (nie koniecznie)
1/4 szklanki gorącej wody
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, (ewentualnie dodać cukier), dodać rozpuszczoną żelatynę.
Masa śmietanowa II
1/2 litra śmietany 36% (ew. 30%)
3 łyżki kakao
2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, dodać cukier i kakao, na końcu dodać rozpuszczoną żelatynę. Całość jeszcze raz lekko ubić.
Ponadto:
1 paczka okrągłych biszkoptów
kilka kostek czekolady do dekoracji
1 puszka masy krówkowej
Przełożenie ciasta:
Biszkopt - masa krówkowa - masa migdałowa- masa śmietanowa I - okrągłe biszkopty - masa śmietanowa II - wykończyć startą czekoladą.
Ciasto trochę pracochłonne ale efekt murowany:)