Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Karpatka

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda
1 szklanka
margaryna
pół kostki
mąka pszenna
1 szklanka
jajko
4 sztuki
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
mleko
500 ml
cukier waniliowy
1 opakowanie
Sklep Prymat
cukier
1 szklanka
mąka pszenna
2 łyżki
mąka ziemniaczana
2 łyżki
masło
1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka

CIASTO:
Wodę zagotować razem z margaryną. Po zagotowaniu zdjąć z ognia, wsypać szklankę mąki pszennej i wymieszać. Wystudzić. Po wystudzeniu dodać jajka i proszek do pieczenia. Wymieszać. Rozdzielić na dwie osobne blachy. Piec około 40 minut.
KREM:
Wymieszać ze sobą mąkę pszenną, ziemniaczaną,cukier oraz cukier waniliowy. Wlać mleko, zagotować cały czas mieszając. Wystudzić. Gdy Masa będzie zimna dodać do niej ciepłą kostkę masła i wymieszać mikserem na puszystą masę. Krem wyłożyć na dolne ciasto po czym położyć drugie ciasto. Można również posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 24.09.2011 10:37
pycha
Iwona56 17.03.2011 17:45
smaczne
FAFIK 26.02.2011 20:19
Pychota
Mysiunia 31.01.2011 20:43
bardzo smaczne:)
ewasylwia 31.01.2011 14:35
oj zjadło by sie kawałek
patusia 31.01.2011 12:21
Uwielbiam karpatkę. To moje ulubione ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak