Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z serem „+ -”
• 5dag drożdży
• Ok. 1/8 l ciepłej wody
• Czubata łyżka mąki
• Czubata łyżka cukru
Wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
( z łyżką w garnuszku)
Ciasto:
o ½ kg mąki lub nieco więcej (3-4szkl.)
o 3 jaja, kilka szczypt soli
o Szczypta imbiru
o 3 łyżki śmietany
o Cukier (ok. 2-3garście)
o Cukier waniliowy
o Niecałe ½ kostki margaryny (roztopić i trochę przestudzić)
o Dodać rodzynki
WYMIESZAĆ RAZEM Z ZACZYNEM ]
(jeśli trochę za gęste dodać trochę mleka)
WYROBIĆ AŻ CIASTO BĘDZIE ODCHODZIĆ OD RĘKI
ZOSTAWIĆ DO WYROŚNIĘCIA.
Na posypkę:
Roztopić margarynę dosypać mąki i cukru (+ c. waniliowy)
-wymieszać na gładką masę i posypać ciasto „grudkami”
• ¼ KOSTKI MARGARYNY
• ½ SZKLANKI CURU+ CUKIER WANILIOWY
• ½ SZKLANKI MĄKI (lub nieco więcej)