Sposób przygotowania

z drożdży,1/2szklanki letniego mleka,odrobiny cukru i mąki przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia,żółtka utrzeć z cukrem,margarynę stopić i wystudzić,mąkę przesiać i dodać do niej wyrośnięty rozczyn,masę żółtkową,margarynę,mleko ,sól i wyrobić na gładkie ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia,mak opłukać sparzyć i zemleć dwa razy,dodać cukier i wymieszać,ponownie zemleć dwa razy,roztopić margarynę w naczyniu,dodać mak i smażyć ok.5min.dodać miód,bakalie i kilka kropli aromatu migdałowego,wszystko dokładnie wymieszać i wystudzić,z białek ubić pianę,dodać do maku i delikatnie wymieszać,wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować białkiem,nałożyć masę makową i starannie zwinąć struclę,wierzch posmarować żółtkiem,włożyć do prostokątnej formy i upiec w temp.180st.ok.1godz.po upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    o pyszna, idealna na święta :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczna
  • 1
    original
    Opublikowano

    Angelika10

    Pyszna
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    moja ulubiona
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    fajne ciasto
  • 1
    56
    Opublikowano

    Sroczka

    Ale pysznie się zapowiada. Poproszę kawałek.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Ola1young

    lubie ciasta z makiem

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !