z drożdży,1/2szklanki letniego mleka,odrobiny cukru i mąki przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia,żółtka utrzeć z cukrem,margarynę stopić i wystudzić,mąkę przesiać i dodać do niej wyrośnięty rozczyn,masę żółtkową,margarynę,mleko ,sól i wyrobić na gładkie ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia,mak opłukać sparzyć i zemleć dwa razy,dodać cukier i wymieszać,ponownie zemleć dwa razy,roztopić margarynę w naczyniu,dodać mak i smażyć ok.5min.dodać miód,bakalie i kilka kropli aromatu migdałowego,wszystko dokładnie wymieszać i wystudzić,z białek ubić pianę,dodać do maku i delikatnie wymieszać,wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować białkiem,nałożyć masę makową i starannie zwinąć struclę,wierzch posmarować żółtkiem,włożyć do prostokątnej formy i upiec w temp.180st.ok.1godz.po upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.