Sposób przygotowania

Kurczaka myjemy, luzujemy na nim skórę, tylko delikatnie by nie było dziur. Śliwki i chili kroimy w paseczki, łączymy z posiekanym czosnkiem i cebulką, doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy z puszki 1/4 piwa, odstawiamy na 20 minut. Całego kurczaka pod skórą wypychamy farszem ze śliwek, spinamy brzegi wykałaczkami by nam farsz nie wyleciał gdy postawimy kurczaka w pionie. Nasadzamy kurczaka na puszce z resztą piwa, sprawdzamy czy na górze przy szyi jest otwór na wylot i całego kurczaka smarujemy mieszaniną oleju z chili i łyżeczką soli. Najlepiej to zrobić w rękawiczkach :) Pieczemy ok 1,5 h w 180 st C.
Podajemy z jogurtem do popicia.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    traktorek

    ciekawy pomysł
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !