Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek ze śliwkami.
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1,5 łyżki proszku do pieczenia
* 4 jajka
* szczypta soli
* 25 dag margaryny
* 4 łyżki ciemnego kakao
* 125 ml mleka
* 2 szklanki cukru (o poj.250 ml)
* 1 cukier waniliowy
* wiórki kokosowe do posypania
* 10 połówek śliwek węgierek w syropie
* tłuszcz i bułka tarta do posmarowania i posypania tortownicy
Do rondelka włożyć margarynę,wsypać cukier,kakao i cukier waniliowy.Wlać mleko i podgrzewać mieszając ,aż tłuszcz się rozpuści i składniki połączą-nie gotować.Wystudzić.
2/3 szklanki masy odlać na polewę.
Do wystudzonej masy małymi partiami wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia, ucierać drewnianą pałką.Następnie dodawać po 1 żółtku.
Ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli, delikatnie wmieszać w masę.
Natłuszczoną i wysypaną bułką tartą dużą tortownicę napełnić ciastem.Osączone z syropu połówki śliwek rozkładać na cieście przecięciem do góry.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach przez ok.35-40 minut.Po wystudzeniu polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.