Przepis i sposób przygotowania na: królik smażony w sosie cebulowym
Cebulki 6 sztuk
Estragon
Sól, pieprz
Wytrawne białe wino 1 szklanka
Zielenina
Mąka 1 łyżka
Sprawionego, dobrze opłukanego królika, pokroić na niewielkie porcje, odcinając grubsze kości; obsypać mąką i sproszkowanymi przyprawami. Na głębokiej patelni rozgrzać mocno tłuszcz, włożyć królika, posolić i obsmażyć dość szybko na rumiano. Przykryć i dusić na słabym ogniu pól godziny. Przyrządzić sos: obrać i drobniutko pokroić cebulki. Sos z pod królika przelać do małego rondelka, dodać cebulki, podsmażyć, wlać wino, przykryć i dusić na bardzo małym ogniu dusić ok. 10 minut, przyprawiając estragonem, odrobiną pieprzu.