Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Barszcz czerwony z uszkami

5.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

burak
1,5 kg
czosnek
4 ząbki
chleb razowy
2 kromki
majeranek
do smaku
Sklep Prymat
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
cukier
do smaku
uszka
mąka
2 szklanki
sól
do smaku
Sklep Prymat
Farsz:
cebula
1 sztuka
olej
1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat
4 łyżki
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
woda letnia
1/2 szklanki
grzyby suszone
20 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony z uszkami

Kilogram ziemniaków razem z czosnkiem i chlebem włożyć do słoja, zalać dwoma litrami osolonej letniej wody i przykryte odstawić w ciepłe miejsce na 4 dni. 1/2 kg buraków obrać, pokroić i zalać wodą, gotować przez pół godziny. Dodać przecedzony zakwas, zagotować, przyprawić.
Grzyby namoczyć na noc. Później ugotować, zmielić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić, dodać razem z bułką tartą do grzybów. Doprawić i wymieszać. Z mąki, soli i wody zagnieść ciasto. Rozwałkować, powycinać krążki. Na każdym nałożyć trochę nadzienia zlepić, gotować kilka minut. Uszka dodajemy do barszczu i podajemy gorące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

as28 28.03.2013 21:45
uwielbiam bae=rszczyk z uszkami
AURELKA 20.03.2013 20:01
uwielbiam ten barszczyk
Motorek 04.06.2011 23:46
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak