Sposób przygotowania

Mielone mięso przyprawić do smaku solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać mleko i drobno pokrojoną cebulę, składniki wymieszać. Obrane ziemniaki utrzeć, wycisnąć przez gazę nad naczyniem. Wodę odlać, a pozostała na dnie skrobię wymieszać z odciśniętymi ziemniakami. Dodać mąkę i drobno startą cebulę, odrobinę posolić. Uformować na dłoni podłużne pierogi, na środek nakładać przygotowany farsz. Mocno zlepić krawędzie ciasta. Pierogi wkładać ostrożnie do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotować na małym ogniu 40-50 minut, wyjąć łyżką cedzakowatą. Podawać na gorąco polane masłem, śmietaną lub podsmażoną na smalcu cebulą.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !