Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

ZAPIEKANKA WŁOSKA

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron krajanka
400 g
mięso mielone
500 g
pieczarki
60 dkg
Sos sałatkowy włoski z bazylią i oregano Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: ZAPIEKANKA WŁOSKA

Makaron ugotować, odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na patelni następnie dodać do niej mięso mielone i razem podsmażać (ok. 20 min.) dodając trochę soli i pieprzu do smaku. Usmażone mięso przełożyć do naczynia na wcześniej ułożony makaron tworząc warstwy.Pieczarki umyć i pokroić w cienkie paski po czym również podsmażyć i ułożyć w naczyniu na mięsie. W dalszej kolejności wykonujemy sos włoski: składniki w zależności od ilości sosu ja lubię jak zapiekanka jest dość mokra więc dodaję słoik ketchupu pikantnego, mały koncentrat pomidorowy wymieszać w rondelku do tego 2 kostki rosołowe i trochę wody aby sos nie był zbyt gęsty. Do sosu dodajemy przyprawy proporcje według uznania i gustu ja dodaję: zioła prowansalskie, oregano, bazylię, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz po zagotowaniu sos jest już gotowy. Gotowym sosem polewamy naszą zapiekankę i posypujemy utartym, żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego do temp. 150 st. piekarnika na ok. 20 min. Smacznego!!!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zbysio 22.09.2011 20:12
ooooooooooo
zbysio 27.03.2011 16:10
super
zbysio 23.01.2011 21:30
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak