zrobić zaczyn z drożdzy,mąki,cukru i pół szklanki letniego mleka,wymieszać odstawić do wyrośnięcia,żółtka wbić do miski,dodać cukier i cukier waniliowy,utrzeć na puszystą masę,dodać przesianą mąkę i wyrośnięty zaczyn,wyrabiać mikserem i dolewać mleko aby ciasto było miękkie i sprężyste ale nie za rzadkie,gdy zacznie odchodzić od ścianek miski wlać alkohol i stopioną margarynę wyrobić nakryć i odstawić do wyrośnięcia,gdy podwoi swą objętość zamieszać i nabierać małe porcje z każdej ulepić placuszek i na środek nakładać konfiturę z róży i zlepiać brzegi,układać na stolnicy podsypanej mąką do wyrośnięcia,rozgrzać smalec i wkładać wyrośnięte pączki smażyć na złotobrązowy kolor z obu stron,osączyć z tłuszczu i polać polewą czekoladową.