Przepis i sposób przygotowania na: Kremówki wadowickie
Przygotowanie ciasta francuskiego: Odważ 10 dag mąki i 30 dag masła. Uformuj kulę maślaną i odłóż do momentu przygotowania drugiej części ciasta. 20 dag mąki, 1 jajko, ocet i ciepłą wodę zagnieć jak na ciasto pierogowe, a następnie rozwałkuj.
Na rozwałkowane ciasto pierogowe połóż przygotowaną „kulę maślaną” i delikatnie rozprowadź na całości.
Tak przygotowane ciasto złóż w kopertę i wstaw do zamrażalnika na 15 minut. Po 15 minutach wyciągnij ciasto i wałkuj w jedną stronę na grubość nie większą niż 1 cm. Złóż ponownie tak, aby uzyskać postać kwadratu i odstaw na 15-20 min do zamrażalnika. Czynność tę powtarzaj 4 razy w podanym odstępstwie czasowym.
Gotowe ciasto na kremówki podziel na dwie części. Pierwszą część rozwałkuj na placek grubości około 0,5 cm. Wyłóż na dużą blachę i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 210 stopni C przez 15-25 minut (aż się ładnie zarumieni). Tak samo upiec drugą część ciasta.
Krem: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać mleko i całość gotować przez około 3 minuty. Gdy masa ostygnie utrzeć z nią masło. Gotowy krem włożyć do lodówki na godzinę.
Po tym czasie wyjąć krem z lodówki, posmarować nim ciasto i przykryć drugim kawałkiem. Posypać cukrem pudrem.