Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Grahamki- bułeczki

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna
0,8 szklanki
oliwa
2 łyżki
mleko
minimalna ilość
sól
1 łyżeczka
Sklep Prymat
cukier
1 łyżeczka
drożdże
25 dag świeżych
woda
3/4 szklanki
mąka pełnoziarnista
typ 1850 graham

Przepis i sposób przygotowania na: Grahamki- bułeczki

Mleko delikatnie podgrzać. W letnim mleku rozpuścić drożdze z dodatkiem cukru. Do miseczki wsypać mąke pszenną i pełnoziarnistą, wlać wodę, oliwę, wsypać sól, cukier i rozpuszczone drożdze. Wszystko ze sobą połączyć. Ciasto powinno być minimalnie lepkie. Przygotowane ciasto odłożyć w ciepłe miejsce aby wyrosło- na około 1,5-2 godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na 6 części i z każdej uformować kulkę. Przygotowane bułeczki delikatnie posmarować mlekiem i piec w 230 C około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rzenia15 16.03.2011 14:34
super
Nina7 21.01.2011 07:19
Piękne bułczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak