Przepis i sposób przygotowania na: Tort Orzechowy mojej mamy
W osobnym naczyniu ubijamy pianę z 12 białek. Na sam koniec powoli łyżką łączymy orzechową masę
z pianą z białek. Przelewamy masę do tortownicy. Pieczemy aż ciasto się zarumieni i będzie odchodziło od brzegów formy. Można po około 40 minutach sprawdzić czy ciasto jest upieczone w środku za pomocą patyczka.
Upieczone ciasto musi wystygnąć zanim przełożymy je masą. Chłodne przekrawamy na pół i nasączamy ponczem.
Masa
Orzechy zagotowujemy z niedużą ilością mleka, aby powstała gęsta masa. Gotowe schładzamy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i alkoholem (ja robiłam z wódką i raz z baileys). Masę orzechową dodajemy do masła i ponownie ucieramy.
Przekładamy masą ciasto, pamiętając by zostawić trochę masy do dekoracji na wierzch ciasta.
Wkładamy do lodówki, aby masa zastygła.
Przepis pochodzi z mojego prywatnego bloga: http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2010/01/tort-orzechowy-mojej-mamy.html