Sposób przygotowania

Co ważne w tym daniu to przygotowanie szpinaku dzień wcześniej. To idealne danie dla osób zabieganych, które nie mają ochoty stać przy kuchni po kolejnym męczącym dniu. Makaron też można wcześniej przygotować al dente, więc przygotowanie zajmą około 8-10 min. Szpinak jest lepiej przesmażyć wcześniej, bo intensywniej przesiąknie smakami.
Świeże liście szpinaku dodać należy do przesmażonej cebuli z 3 ząbkami czosnku na oleju, zblanszować, dodać sól, pieprz i gałkę.
Na drugi dzień bierzemy garść naszego głównego składnika, dodajemy kawałek gorngonzoli (jak kto lubi), zalewamy śmietaną, dodajemy makaron i czekamy aż ser się rozpuści, a wszystkie składniki się połączą. Ważne jest, aby śmietana w większości wyparowała. Makaron powinien być muśnięty śmietaną a nie w niej pływać. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką, skrapiamy cytryną i gotowe.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    eli82

    lubię szpinakowe potrawy
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Bardzo lubie szpinak, wlasnie swiezy, a to danie wyglada rewelacyjnie. Lubie takie polaczenia.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Aniunia773

    pychotka
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Aniunia773

    pychotka
  • 1
    original
    Opublikowano

    ewelinapac

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    wiola333

    rewelacja

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !