Przepis i sposób przygotowania na: Knedle nadziewane serem
Masę ziemniaczaną wyłożyć na posypaną mąką stolnicę,uformować z niej \" wianuszek\", do środka wsypać pozostałą mąkę, zrobić w niej wgłębienie i wbić jaja /najpierw na spodek,żeby sprawdzić czy świeże/.Zarobić ciasto nożem , a następnie szybko zagnieść /ewentualnie , jak rzadkie /to zależy od mąki/, dosypać mąki pszennej. Z ciasta formować wałki, kroić w poprzek na kawałki. kawałki ciasta rozpłaszczać na dłoni, nakładać nadzienie serowe, zlepiać w kuliste knedle.Układać na ściereczce lub desce podsypanej mąką.Uformowane knedle gotować we wrzącej, osolonej wodzie ok. 8 minut. Odcedzić, wyłożyć na talerze, polać lekko zrumienioną słoninką lub zrumieniona na suchej patelni bułką i polać stopionym masłem. Podawać zaraz po ugotowaniu. Można z dowolną surówką.