Sposób przygotowania

Utrzeć żółtka z cukrem na pulchną masę, dodać startą skórkę z cytryny, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać. Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie połączyć z ciastem. Wlać do posmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy i piec w średnio nagrzanym piekarniku ( ok. 180 stopni ) przez 40-45 minut. Rozprowadzić proszek budyniowy odrobiną zimnego mleka, resztę zagotować z cukrem. Wlać rozrobiony proszek z mlekiem, gotować 2-3 minuty stale mieszając. Pod koniec gotowania dodać konfiturę z truskawek. Ostudzić. Ucierać masło, dodając stopniowo po łyżce budyniu, aż do otrzymania jednolitej masy. Przeciąć ciasto poziomo na 3 placki. Posmarować każdy z nich kremem, a na nim ułożyć truskawki pokrojone w plasterki. Uformować tort. Na wierzchu ułożyć ciasno obok siebie truskawki. Zalać je niemal zupełnie już zgęstniałą galaretką. Ubić śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym, ozdobić nią boki tortu posługując się specjalną szprycą. Tort truskawkowy podawać lekko schłodzony.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !