Sposób przygotowania

Kandyzowane kumkwaty:

4 łyżki cukru
100 g kumkwatów, pokrojonych w plasterki
2 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau

Przygotowanie:
Żelatynę umieścić w kubeczku, zalać 4 łyżkami zimnej wody i odstawić. Laskę wanilii przekroić w poprzek na pół. Jedną połówkę wykorzystać do innego deseru, a drugą przekroić wzdłuż i łyżeczką wyłuskać ziarenka.
Laskę wraz z ziarenkami włożyć do rondelka, wlać połowę ilości śmietanki i wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści. Odstawić z ognia gdy śmietanka będzie gorąca, ale nie zagotowana.
Dodać namoczoną żelatynę i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Przelać przez sitko do miski, następnie wymieszać z maślanką, a później z drugą połową śmietanki ubitej na sztywną pianę.
Masę wlać do trzech pojemniczków na tymbaliki, filiżanek . Wstawić na kilka godzin do lodówki lub na całą noc do stężenia.
Desery wykładać na talerzyk, wcześniej zanurzając każdy pojemniczek na chwilę w gorącej wodzie.

Do rondelka wlać 100 ml wody i rozpuścić w niej cukier, gotować przez 2 minuty, następnie dodać kumkwaty, zmniejszyć ogień i gotować przez około 7 minut aż zaczną mięknąć. Gotować jeszcze przez około 15 do 20 minut do czasu aż utworzy się gęsty syrop.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !