Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kokosowo- ananasowe
Przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, do chwili gdy nie będzie grudek. Dokładamy cukier puder, kokos, żółtka, śmietanę i szczyptę soli i wyrabiamy na jednolite ciasto.
Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim dno wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Możemy lekko założyć na boki.
Ciasto podpiekamy około 10 minut w temperaturze 180 stopni..
Masa:
Gotujemy budynie według przepisu podanego na opakowaniu.
Ananasy odsączamy- zachowujemy sok. Połowę z nich kroimy na kosteczkę i dodajemy do budyniu- mieszamy.
Masę wykłądamy równomiernie na i podpieczonym cieście i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami syropu z ananasów, gdy napęcznieje podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy aż całkiem się rozpuści.
Dwa plastry ananasa miksujemy na papkę.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym i dodajemy do niej zmiksowanego ananasa, rozpuszczoną żelatynę i ADWOKATA- delikatnie mieszamy łyżką.
Tak przygotowaną masę wykłądamy na ostudzone ciasto. Na wierzch układamy pozostałe ananasy i posypujemy wiórkami kokosowymi. Polewamy roztopioną czekoladą.