Sposób przygotowania

czy słodkie ciasto może być zdrowym deserem? jeśli dodamy marchewkę, żurawinę, orzechy...

Orzechy przebieramy aby nie było skorupek-niespodzianek. Żurawina, którą kupuję u siebie jest mięciutka, ale jeśli macie obsuszoną można ją namoczyć przez 15 min. w szklance wrzątku a potem dokładnie osączyć. Bakalie obtaczamy w 2-3 łyżkach mąki. Jajka wybijamy do miski, ubijamy do białości z cukrem i solą. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę, olej. Potem dodajemy marchewkę, bakalie a na koniec cynamon, gałkę i sodę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Przelewamy ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułeczką formy (jedna duża 25x35cm albo 2-3 keksówki) i pieczemy 30-45 min. w temp. 180 st. C. Ciasto po przestudzeniu, ale gdy jest jeszcze ciepłe, lukrujemy. Ja robię lukier z soku z całej cytryny+3/4-1 szkl. cukru pudru albo polewę z 2 łyżeczek masła+8 łyżeczek cukru+4 łyżeczek wody+2 łyżeczek kakao. Ciasto jest wilgotne i pyszne, znajomi nie chcieli wierzyć, że to nie piernik tylko ciasto z marchewką :-)))

Komentarze

  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    pycha
  • 3
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    jak wilgotne to coś dla mnie, pycha
  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Zewa, wilgotne i bardzo smaczne - i nikt się nie domyślił, że z marchewką :-)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    smaczne musi być
  • 0
    original
    Opublikowano

    anoosia

    fajny:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    dobre
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    fajne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    smaczny
  • 0
    original
    Opublikowano

    Andysz

    świetny pomysł;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !