Sposób przygotowania

Wodę zagotować na średnim ogniu z solą i tłuszczem.
Garnek zdjąć z ognia.
Wsypać do niego zdecydowanym ruchem całą mąkę.
I stale mieszać składniki.
Garnek postawić na małym ogniu kuchenki.
Ciasto mieszać cały czas tak długo, aż powstała kula będzie odchodziła od dna garnka.
Garnek znów zdjąć z ognia.
Natychmiast wmiksować do ciasta 1 jajko.
Ciasto przestudzić.
Do prawie zimnego ciasta wkręcać po jednym jajku.
Najwygodniej zrobić to spiralkami ręcznego miksera.
Ciasto powinno być zwarte, żółte i błyszczące.
Blachę wyłożyć pergaminem.
Układać na niej łyżką lub cukierniczą szprycą - kulki z ciasta.
Ciastka piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Przez pierwsze 20 minut nie wolno otwierać piekarnika ponieważ wtedy ptysie opadną.
Natychmiast po wyjęciu z piecyka przekroić ptysie, otworzyć i ostudzić.
Kremówkę ubić z cukrem na sztywną pianę.
Ptysie napełniać bitą śmietaną tuż przed podaniem na stół.
Posypać cukrem pudrem.

WAŻNE !!!
Przed włożeniem blachy do pieca skropić ciasto i pergamin obficie zimną wodą. Od tego zależy, czy ptysie wyrosną.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Ania67

    Super
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Dawno ich nie jadłam.Super wyszły.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    bardzo lubię
  • 1
    original
    Opublikowano

    polly66

    oj dawno nie jadłam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !