Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie - szybkie
Garnek zdjąć z ognia.
Wsypać do niego zdecydowanym ruchem całą mąkę.
I stale mieszać składniki.
Garnek postawić na małym ogniu kuchenki.
Ciasto mieszać cały czas tak długo, aż powstała kula będzie odchodziła od dna garnka.
Garnek znów zdjąć z ognia.
Natychmiast wmiksować do ciasta 1 jajko.
Ciasto przestudzić.
Do prawie zimnego ciasta wkręcać po jednym jajku.
Najwygodniej zrobić to spiralkami ręcznego miksera.
Ciasto powinno być zwarte, żółte i błyszczące.
Blachę wyłożyć pergaminem.
Układać na niej łyżką lub cukierniczą szprycą - kulki z ciasta.
Ciastka piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Przez pierwsze 20 minut nie wolno otwierać piekarnika ponieważ wtedy ptysie opadną.
Natychmiast po wyjęciu z piecyka przekroić ptysie, otworzyć i ostudzić.
Kremówkę ubić z cukrem na sztywną pianę.
Ptysie napełniać bitą śmietaną tuż przed podaniem na stół.
Posypać cukrem pudrem.
WAŻNE !!!
Przed włożeniem blachy do pieca skropić ciasto i pergamin obficie zimną wodą. Od tego zależy, czy ptysie wyrosną.