Sposób przygotowania

Mąkę, 1/2 szkl cukru, żółtka, proszek do pieczenia i margarynę siekamy i wyrabiamy kruche ciasto. Gdyby się kiepsko lepiło można dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Dzielimy ciasto na pół. Jedną połówkę zostawiamy, a drugą dzielimy znów na pół i do jednej z tych małych dodajemy kakao. Małe części wkładamy do zamrażarki, większą do lodówki. Po około 2h większą część (tą połówkę) wykładamy na blachę, smarujemy dżemem lub konfiturą. Na to ścieramy na dużych oczkach ciasto kakaowe. Białka ubijamy, powoli dosypując cukier (szklankę). Wykładamy na ciemne ciasto i na to ścieramy jasne. Piec około godzinę w 180st, z termoobiegiem 75 min w 160. Smacznego!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    eli82

    robię takie z powidłami śliwkowymi :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    Tęż to robię super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    też taki robię
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ela15

    ja też, jest pyszny
  • 0
    original
    Opublikowano

    Justyna/HerLife

    lubię taki z konfiturą truskawkową! ^^
  • 0
    original
    Opublikowano

    Brigitte

    o widzę nie tylko ja lubię ciasta pleśniowe :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    indi

    dawno nie jadłam, muszę taki zrobić
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Miki

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    kupiska

    ja jeszcze tego nie jadłam...:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !