Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto:Sezam-kokos-chałwa
15 dkg kokosu
6 białek
3/4 szkl cukru
Masa sezamowa:
20 dkg sezamu
10 dkg margaryny
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki miodu
Masa chałwowa:
20 dkg chałwy
1 cukier waniliowy
4 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szkl mleka
35 dkg masła
WYKONANIE
Ciasto kruche :wszystkie skłaniki zagniesc,podzielic na 2 częsci,1częsc wyłuż na blaszkę
Masa kokosowa
Z bialek ubić pianę, dodać cukier i kokos.
Masa sezamowa
Wszystkie składniki wymieszać w garnku i gotować 5 minut cały czas mieszając by się nie przypalila.
Masa chałwowa
Żółtka wymieszać w 1/2 szkl mleka,dodać mąkę.Resztę mleka zagotowaćz cukrem waniliowym, na gorące mleko wlać żółtka zagotować cały czas mieszając i ostudzić.Masło utrzeć z chałwą i zimnym budyniem.
Masę kokosową wyłożyć na pierwszą blaszę surowego ciasta kruchego,piec 25 minutw temp. 180 stopni.
Na drugą blaszkę wyłożyć drugą część ciasta kruchego a na ciasto rozłożyć ciepłą masę sezamową i piec w temp.180 st przez okolo 40 minut.
Po upieczeniu obydwa placków wystudzić i przełożyć masą chałwową.
Przekładanie:
placek z sezamem na to masa chałwowa na górę ciasto z masą kokosową.Oblać białą czekoladą