Przepis i sposób przygotowania na: Beziki w cieście filo
płaty ciasta filo 5 płatów
białka 2 szt
cukier 20 dag
Rozmrozić ciasto filo jak na opakowaniu. Ubić białko na sztywną pianę. Ubijając dodawać do niej cukier stopniowo tak, aż otrzyma się gęstą masę bezową. Płaty ciasta ułożyć jeden nad drugim i przenieść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem, a na cieście rozprowadzić masę bezową. Zwinąć ciasto w luźną roladę i pokroić ją ostrym nożem na dziesięć plastrów. Ułożyć je na blasze, cięciem do dołu i posmarować resztą roztrzepanego jajka. Piec ciastka przez 15 minut, a potem obniżyć z 175 st.C. do 100 st.C. i piec je kolejne 20 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim beziki na 30 minut. Rozpuścić czekoladę i udekorować nią ciastka. A na końcu rozprowadzić na deserze polewę truskawkową.