Sposób przygotowania

Gęś natrzeć solą i pieprzem.Odstawić na kilka godzin w chłodnym miejscu.Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, obtoczyć w majeranku. Czosnek i cebulę drobno pokroić. Nadziać gęś jabłkami, rodzynkami, czosnkiem i cebulą. Niewielką część nadzienia odstawić do przygotowania sosu. Otwór zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Gęś włożyć do brytfanny. Wlać szklankę wody. Przykryć brytfannę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni. Po 30 min. zdjąć pokrywę z brytfanny i piec mięso przez 2 godz, polewając sosem z pieczenia. Część nadzienia zmiksować wraz z powstałym sosem i zagęścić mąką ziemniaczaną. Sos podać w sosjerce.

Smacznego!!!

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !