Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Barszcz po szlachecku

5.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wędzony boczek
100 gram
kiełbasa myśliwska
300 gram
włoszczyzna
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
cebula
1 sztuka
zakwas na biały barszcz
2 butelki
śmietana
300 ml
Majeranek suszony Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
posiekana natka
1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat
1 sztuka
Sklep Prymat
polędwica
200 wędzona
Ziele angielskie całe Prymat
2-3 ziarnka
Sklep Prymat
kabanos
3 sztuki
jajko ugotowane na twardo
8 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz po szlachecku

Polędwicę, boczek i kiełbasy zalej wodą (ok. 3 litrów), zagotuj, usuń szumowiny. Dodaj obraną włoszczyznę, liść laurowy, ziele, cebulę i czosnek. Gotuj przez godzinę, wyjmij wędliny i marchewkę, pokrój na kawałki.
Wywar przecedź, wymieszaj z zakwasem, (przelej go przez gęste sito), dodaj pokrojoną polędwicę, boczek i kiełbasy. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, zapraw śmietaną i przypraw majerankiem, solą i pieprzem. Podawaj z jajkiem, posypane natką i rzeżuchą. Dodatkowo dodaj chrzan dla zaostrzenia smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dasada1 11.04.2012 16:38
pycha
noculos 11.04.2012 16:29
Bardzo fajny przepis
noculos 11.04.2012 16:29
Bardzo fajny przepis
RenataZ-et 18.12.2010 10:59
Lubię taki barszcze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak