Przepis i sposób przygotowania na: Balowy
z białek i cukru ubić pianę, dodać żółtka, mąkę krupczatke wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Delikatnie mieszając dodać 2 łyżki oleju i 2 łyżki wody. Upiec biszkopt, piec ok 20 min. Ostudzić i przekroić na pół.
Masa:
mleko, resztę cukru, żółtka, mąke pszenną wymieszać i ugotować budyń. Gdy ostygnie dodać masło i utrzeć masę.
Przełożenie:
biszkopt wysmarować masą,przykryć drugą połową ciasta. Na całość wyłożyć masę krówkową i równimiernie rozsmarować, na masie krówkowej poukładać herbatniki a na górę wylać ubitą śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Można dodać trochę rozpuszczonej żelatyny lub uszywniacz do śmietany, aby śmietanka lepiej się trzymała. Całość posypać strartą czekoladą.