Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z cukrem, solą i kawałkami masła, dodać wodę i ocet.
Szybko zagnieść ciasto możliwie zimnymi rękami, zawinąć w folię aluminiową, włożyć do lodówki na 30 minut.
Śliwki umyć, przepołowić,wyjąć pestki, połówki śliwek przekroić jeszcze raz na pół (w ósemki).
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy.
Wyłożyć do formy, uformować brzeg o wysokości 2 cm.
Śliwki ułożyć na cieście wybrzuszeniami do dołu, tworząc kształt rozetki.
Piec 10 minut na środkowym poziomie piekarnika rozgrzanego do 225 stopni C.
Jajka rozmącić, wymieszać ze śmietaną, cukrem i szczyptą cynamonu.
Masą polać śliwki i piec jeszcze przez 25 minut.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    bardzo apetycznie wygląda

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !