Sposób przygotowania

Do miseczki wsypać mąkę i sól. W letnim mleku z dodatkiem cukru rozpuścić świeże drożdże. W międzyczasie rozpuścić masło i ostudzić je. Do miseczki wlać mleko, dodać rozpuszczone masło(minimalnie pozostawiając w rondelku), 2 jajka, sok z cytryny i olej. Z powstałych składników wyrobić ciasto drożdżowe. Włożyć je do miseczki , przykryć ręcznikiem i poczekać około 1 godzinę, aż wyrośnie. Po tym czasie wyrobić około 12 rogalików- każdego w środku smarując odrobiną rozpuszczonego masła(np. pozostałość z rondelka po rozpuszczeniu masła). Przygotowane rogaliki przykryć ręcznikiem i poczekać około 30 minut. Po tym czasie 1 jajko roztrzepać i posmarować nim przygotowane rogaliki. Każdego rogalika posypać makiem. Piec około 25 minut w 230 C.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !