Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno - winogronowe wariacje
Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować 2 łyżkami oliwy i wyłożyć biszkoptami dno i jedną warstwą boki.
Serki lub serek mielony przełożyć do miski malaksera lub miksera, dodać półpłynną galaretkę ( pozostawić 5 łyżek) i miksować, najpierw na wolnych obrotach przez 1 minutę i na dużych obrotach około 3 minuty.
Rozpuścić galaretkę gruszkową lub cytrynową w 400 ml wrzącej wody, rozmieszać i odstawić do schłodzenia.
Do masy serowo galaretkowej włożyć 1/2 winogronu -mieszanego (ja miałam dość duże owoce, więc przekrawałam je na połówki, i tym sposobem usunęłam pestki, jakie w nich były).
Lekko masę wymieszać, wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię.
Pozostawioną czerwoną galaretkę, łyżeczką wkładać w masę serową. Na wierzch masy serowej układać pozostałe owoce winogronu (dekoracyjnie lub nie), zalać półpłynną żółtą galaretką i wstawić do lodówki do zakrzepnięcia i schłodzenia deseru.