Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z twarogiem i kaszą
Grzyby moczymy, gotujemy ostudzone siekamy, dodajemy ugotowaną kaszę, usmażoną cebulkę w kosteczkę, twaróg, wszystko gnieciemy tłuczkiem do ziemniaków, wbijamy 1 jajko, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Ciasto :
Mąke wysypujemy na stolniće, w środku robimy otwór, wlewamy do niego szklankę gorącej wody, mieszamy, wbijamy jajko, szczypte soli, zagniatamy.
Ciasto dzielimy na 2 części, jedną część zawijamy w folię spożywczą.
Drugą rozwałkowujemy i wycinamy ( szklanką) kawałki na pierogi - faszerujemy łyżką farszu.
Kolejną część ciasta odwijamy, gdy z pierwszej części pierogi będą ulepione i robimy kolejne.
Pierogi wrzucamy na wrzątek, gotujemy od chwili wypłynięcia ich na wierzch około 3 minuty.
Można podawać ze smażoną cebulką lub sosem