Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Żur z białą kiełbasą i grzybami

0.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzybki suszone
5 sztuk
woda
1 litr
żur
1/2 litra
biała kiełbasa
30 dkg
ziemniaki
4 sztuki
czosnek
1 ząbek
majeranek
Sklep Prymat
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
włoszczyzna
25 (bez kapusty)
boczek
20 chudy

Przepis i sposób przygotowania na: Żur z białą kiełbasą i grzybami

Grzyby namoczyć w gorącej wodzie 2 godziny przed gotowaniem żuru. Ugotować litr wywaru z włoszczyzny, grzybów, białej kiełbasy. Przecedzić, kiełbasę wyjąć i pokroić w słupki lub plasterki. Do gorącego wywaru wlać żur i zagotować. Zupa powinna być lekko zawiesista. Do gotującej się zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Włożyć pokrojoną kiełbasę, gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 17.09.2011 18:59
lubię żurek z białą kiełbaską,robię go przeważnie w soboty

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak