Przepis i sposób przygotowania na: Desery z jabłek Tarta, szarlotka, zapiekanka z ryżem
Ciasto:
o 125 g mąki pszennej
o 2 łyżeczki cukru pudru
o szczypta soli
o 50 g schłodzonego masła, posiekanego
o 1 żółtko
o zimna woda
*
Jabłka:
o 10-12 dużych, twardych jabłek
o 100g cukru waniliowego
o 4 łyżki dżemu jabłkowego (lub innego)
o 3 łyżki wody
1. Przygotować mus: obrać 5 jabłek, usunąć gniazda nasienne i drobno posiekać. Do rondla wrzucić jabłka, dodać cukier, 3 łyżki wody i 3 łyżki dżemu. Dusić przez 15-20 minut, na wolnym ogniu. Pozostawić do wystygnięcia.
2. Składniki na ciasto połączyć, wyrobić ciasto, rozwałkować je i wyłożyć nim formę (o średnicy 23 cm lub prostokątną średnią) tak, aby ciasto wystawało poza brzegi. Na cieście położyć arkusz pergaminu i wysypać na niego suchą fasolę. Piec w piekarniku przez 12-15 minut w temp. 200 st., aż ciasto na brzegach się zetnie.
3. Obrać pozostałe jabłka, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki.
4. Wyjąć pergamin i fasolę i piec przez kolejne 5 minut, aż ciasto zacznie lekko odchodzić od brzegów. Ciasto wyjąć z piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 190 st.
5. Na cieście rozsmarować łyżkę dżemu i polać wcześniej przygotowaną masą. Plasterki jabłek ułożyć tak, aby zakryły całą formę. Piec przez około 30-40 minut, aż ciasto zbrązowieje. Podawać na gorąco lub po ostygnięciu.