Sposób przygotowania

* 2 tabliczki ciemnej czekolady, najlepsza będzie o zawartości kakao 75%
* 5 łyżek mleka
* 100 ml wody
* 3 jajka, rozdzielone
* 5 łyżek cukru pudru
* szklanka bitej śmietany
* sól
* cukier waniliowy

1. Do rondla wlewamy wodę i podgrzewamy. Woda nie może się zagotować, ale powinna być gorąca.
2. Na garnku ustawiamy miskę, wrzucamy do niej czekoladę, którą polewamy mlekiem. Zostawiamy na ok. 6 minut, by się roztopiła. Gdy jest już całkiem płynna i gładka – zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy, by przestygła.
3. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i łączymy z przestudzoną czekoladą. Szybko mieszamy do uzyskania jednolitego w kolorze kremu. Następnie mieszamy go z bitą śmietaną (zostawiamy trochę do dekoracji).
4. Ubijamy sztywną pianę z białek z dodatkiem soli. Gdy jest już sztywna, dodajemy do niej cukier. Pianę delikatnie mieszamy z kremem.
5. Gotowy mus nakładamy do naczyń, w których zostanie podany, zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki, by zastygł (ok. 2 godziny). Podajemy z bitą śmietaną.

Pożądana puszystość

Mousse, to po francusku puszysta pianka, delikatny i rozpływający się w ustach spieniony krem. Aby uzyskać efekt niezwykłej lekkości naszego deseru musimy pamiętać, że podstawą jest dobrze ubita piana! Starannie zatem oddzielamy białko od żółtek, by nie została nam w białku ani odrobina żółtka. Następnie do białek dodajemy szczyptę soli, która pomoże nam w uzyskaniu sztywnej konsystencji. Ubijamy! Cukier do piany dodajemy dopiero wtedy, kiedy jest już ona na tyle sztywna, że nawet po odwróceniu miski nie wylewa się z naczynia.

Najefektowniej deser prezentuje się w szklanych pucharkach lub filiżankach. Dekoracja powinna współgrać z czekoladowym smakiem. Idealną ozdobą będzie kleks bitej śmietany posypany posiekanymi orzechami, wiórkami czekolady, cząstkami pomarańczy czy suszonymi owocami. Można także wykorzystać listki świeżej melisy lub mięty.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pychota

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !