Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Barszcz z uszkami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki czerwone
3 kg
czosnek
1 główka
cebula
2 szt.
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
wywar warzywny
1 litr
mąka
1 szklanka
jajko
1 szt.
grzyby suszone
3 dkg
oliwa
do smażenia
Ziele angielskie całe Prymat
5 ziaren
Sklep Prymat
chleb razowy
skórka
jabłko kwaśne
3 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz z uszkami

Buraki nalezy obrać, pokroić w plastry, włożyć do kamiennego garnka razem z czosnkiem i chlebem. Zalać 3 litrami ciepłej przegotowanej wody i odstawić na 3 dni w temperaturze pokojowej. Od czasu do czasu usuwaj tworzący się nalot. Zakwas wstawić do lodówki. Wywar jarzynowy połączyć z zakwasem w proporcji 1: 1, przyprawić dodać jabłka i cebulę. Gotować 20 minut, przecedzić. Z mąki, jajka i wody zagnieść ciasto. Grzyby ugotować i zmielić w maszynce lub bardzo drobno pokroić. Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Wymieszać grzyby z cebula i przyprawić. Rozwałkować ciasto, wyciąć kwadraciki, na każdym położyć farsz. Skleić trójkąty, zacisnąć rogi, formując uszka. Ugotować w osolonej wodzie, podawać w barszczu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak