Sposób przygotowania

Buraki nalezy obrać, pokroić w plastry, włożyć do kamiennego garnka razem z czosnkiem i chlebem. Zalać 3 litrami ciepłej przegotowanej wody i odstawić na 3 dni w temperaturze pokojowej. Od czasu do czasu usuwaj tworzący się nalot. Zakwas wstawić do lodówki. Wywar jarzynowy połączyć z zakwasem w proporcji 1: 1, przyprawić dodać jabłka i cebulę. Gotować 20 minut, przecedzić. Z mąki, jajka i wody zagnieść ciasto. Grzyby ugotować i zmielić w maszynce lub bardzo drobno pokroić. Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Wymieszać grzyby z cebula i przyprawić. Rozwałkować ciasto, wyciąć kwadraciki, na każdym położyć farsz. Skleić trójkąty, zacisnąć rogi, formując uszka. Ugotować w osolonej wodzie, podawać w barszczu.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !