Przepis i sposób przygotowania na: makowiec
Drożdże rozpuszczamy w mleku,1/2 kostki masła ucieramy z cukrem, następnie do masła dodajemy 2 jajka całe i 2 żóltka, rozpuszczone drożdże z mlekiem, mąke i cukier waniliowy, wyrabiamy na jednolitą mase i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Masa:
Mak wsypujemy do gorącego mleka, gotujemy 10 minut, odcedzamy i mielimy 4 razy aż masa będzie jednolita.
Pozostałe masło roztapiamy dodając do niego środek ( miąższ) wanilii, miód, skórke pomarańczową, orzechy,rodzynki i migdały. całośc podgrzewamy ( lekko zasmażamy) około15 minut. Wystudzone dodajemy do maku i mieszamy na jednolitą mase, dodajemy ubitą piane z białek.
Ciasto cienko rozwałkujemy, smarujemy masą makową i zawijamy, smarujemy jajkiem, posypujemy skandyzowaną skórką pomarańczową.
Pieczemy w temp 180 c około 80 minut
na koniec można polać lukrem