Masło utrzeć z cukrem. Nie przerywając ucierania, dodać jajko i żółtka. Dodać drożdże rozpuszczone wcześniej w mleku. Powoli wsypać mąkę i cukier waniliowy. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mak zalać wrzącym mlekiem z wodą ( poł na pół) i gotować 15 minut. Ostudzić, osączyć na sitku i zemleć 3 razy. Roztopić masło, dodać miód, skórkę pomarańczową, rdzeń z laski wanilii, rodzynki i migdały. Smażyć 10 minut, ciągle mieszając. Wystudzić, połączyć z makiem, cukrem, brandy i pianą z białek. Ciasto rozwałkować na cienkie prostokąty, posmarować masą makową, zrolować, ułożyć na natłuszczonej blasze. Piec przez godzinę w temp. 200 stopni.