Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietankowy.
Galaretkę rozpuszczamy wg. przepisu na opakowaniu, tylko dodajemy 3/4 zalecanej ilości wody. Wylewamy do płaskiego naczynia. Po zastygnięciu kroimy ostrym nożem na kostki.
Śmietanę ubijamy z fixem do śmietany.
Mocną, czarną herbatę mieszamy z łyżką alkoholu (może być to rum, martini, cherry, wg. uznania)
Biszkopt dzielimy na trzy części.
Aby tort wyszedł prosty i równy jak z cukierni używamy formy, w której piekliśmy biszkopt. Pierwszą warstwę ciasta umieszczamy w foremce, nasączamy mieszanką herbacianą, układamy pokrojone brzoskwinie oraz galaretki, nakładamy śmietanę, wyrównujemy i przykrywamy druga warstwą ciasta. Ją również nasączamy, kładziemy brzoskwinie, galaretkę i śmietanę. Trzecia warstwę ciasta również nasączamy. Delikatnie zdejmujemy foremkę, cały tort pokrywamy śmietaną, boki obsypujemy kakaem, ozdabiamy figurkami czekoladowymi, owocami lub galaretka, wg. uznania.
Jeżeli ktoś lubi słodkie torty, to do ubijanej śmietany można dodać cukier.
Do pieczenia polecam użyć foremki w kształcie serca :D