Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

TORT MAKOWO-KAWOWY

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
3/4 szkl
cukier
3/4 szkl
jajko
5 szt
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
cukier
2/3 szkl
jajko
3 szt
kawa rozpuszczalna
2 łyżki
spirytus
1 łyżka
Biszkopty
1 łyżka
Biszkopt makowy
3/4 szkl
maku
3/4 szkl
Krem:
30 dag
masło
30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: TORT MAKOWO-KAWOWY

Suchy mak wymieszać z mąką, biszkoptami, proszkiem do pieczenia i polową cukru.
Ubić pianę z białek, dodać pozostały cukier, wymieszać z roztrzepanymi żółtkami, delikatnie mieszając wsypywać porcjami mąkę z makiem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec 30-40 minut.
KREM:
Kawę rozpuścić w dwóch łyzkach wody, wymieszać ze spirytusem, jajka na krem bić na parze, ostudzić, masło utrzeć na puch, dodawać na przemian po łyżce masy jajecznej i kawy.
Biszkopt przekroić na trzy placki, nasączyć ponczem, przełożyć kremem i udekorować

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak