Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciastka smalcowe

5.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
3 szklanki
smalec
20 dag
śmietana
1 szklanka
żółtko jajek
2 szt
jajko
1 szt
drożdże
3 dag
marmolada
30 dag
cukier
1 łyżka
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka smalcowe

Drożdże utrzeć z cukrem, wymieszać ze śmietaną. Mąkę przesiać na stolnicę dodać smalec, jajko, żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto, schłodzić przez pół godziny. Następnie rozwałkować, kroić w prostokąty, smarować marmoladą, zwijać w ruloniki. Ułożyć na blaszce, włożyć do nagrzanego piekarnika do około 180 stopni i piec na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 25.09.2011 08:32
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak